Čemu otvaranje portova ako ne podižeš server na svojoj mašini?
Pa recimo otidji gdje sam ti rekao pa nadji si BF2 i vidjeti ces da kod BF-a moras se poigrati sa DMZ u svom ruteru jer recimo mozes imati problema sa VOIP-om u igri kao sto dosta ljudi ima i ja sam ga imao dok nisam enable DMZ a isto tako uviejk je bolje rucno otvoriti portove kako kazem pogotovo za VOIP to nema veze sa serverom ima naravno ukoliko tvoj game provider nije otvorio portove al obicno prilikom instalacije servera ti portovi su otvoreni automatski isto tako je i sa igrom oni se otvore ali lokalno na tvom kompu u firewall-u ali i ruter ima svoj firewall eto zasto,valjda je sada malo jasnije?
btw: Zmaju hvala na cestitkama za rodjendan al nije me bilo nikako pa tek sam jucer to vidio i nikako nisam mogao dogovoriti na tvoj PM nemam pojma zasto probao sam nekoliko puta i nece ??Ocito sam njub :-)
kao i uvek moj router nije tu, DGN2000 NETGEAR! afrika afrikaaaaaaa
Kad imate krševe od rutera

Stavljanje svog računara u DMZ je veliki NO-NO, osim ako volite osećaj neizvesnosti kada se saginjete za sapun pod tušem u zatvoru. Odgovorno tvrdim, kao neko ko se profesionalno bavi mrežama i administriranjem, nema potrebe za otvaranjem portova osim ako ne hostujete game server kod sebe. Čak i tada je potrebno otvoriti samo neophodne portove, nikako stavljati računar u DMZ.
Da probam da vam pojasnim kako funkcioniše TCP/IP protokol. Igra na vašem računaru sama inicira komunikaciju ka serveru i ka VOIP serveru i javlja svoju IP adresu (u slučaju da imate ruter, kod odlaznog saobraćaja on u paketima radi promenu lokalne adrese u javnu IP adresu rutera i obrnuto kod dolaznog saobraćaja) i broj porta sa koga inicira komunikaciju i na kome očekuje odgovor, u isto vreme ostavljajući port otvorenim. Server prihvata "ponudu" i sve pakete šalje klijentu (vašem računaru) na taj port. Po potrebi se otvaraju dodatni portovi po istom principu i ceo sistem je automatizovan. Sva komunikacija se inicira sa klijentskog računara, ne sa servera.
U slučaju da klijent ima neki firewall koji blokira ovakav saobraćaj ili ako mu ruter nije podešen da radi NAT, dolazi do problema u radu.
A najbolje su tvrdnje da se forwardovanjem portova smanjuje ping (čuo sam i takve priče).
Zaista, ne potrebe za FW portova.
@dumdum
Već 4 puta si mi zahvalio preko PM i sada preko foruma